Zeven maatschappelijke, sociale en juridische leerpunten uit de ontwikkeling van een duurzame wijk in Amsterdam Noord - Casus Buiksloterham

S.R.W. van Hees

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterPopular

Abstract

Deze casus gaat over de ontwikkeling van Circulair Buiksloterham: een ‘circulaire wijk’ die momenteel in ontwikkeling is in Amsterdam Noord. Het doel van deze casus is om een voorbeeld te geven van de maatschappelijke, sociale en juridische context van een project dat binnen het idee van de circulaire economie past, en van de uitdagingen die daarbij komen kijken. We hebben voor deze casus gekozen omdat Buiksloterham een uniek project is waarin publieke en private partijen proberen om gezamenlijk een duurzame wijk met circulaire aspecten vorm te geven in Amsterdam Noord. Een voorbeeld van zo een aspect is het project ‘Nieuwe sanitatie’ waarin afvalwater uit de wijk wordt hergebruikt om er warmte en biogas uit terug te winnen. In Buiksloterham zijn al veel mooie initiatieven ontplooid die goed binnen het idee van een circulaire economie passen, en er zullen er nog meerdere volgen. Dit is te danken aan de creatieve manier waarop zowel de publieke als private partijen hun invloed uitoefenen op de transitie van het gebied. Tegelijkertijd ervaren de betrokken partijen barrières en uitdagingen die hun oorsprong onder andere vinden in de sfeer van gevestigde belangen, samenwerking tussen partijen, en reeds gemaakte keuzes. Hieronder zijn de belangrijkste leerpunten van de Buiksloterham casus gedetailleerd beschreven en onderverdeeld in vier verschillende thema’s, die hieronder één voor één besproken zullen worden:

1) Wat is de rol die een gemeente kan spelen in de transitie naar een circulaire economie?
2) Hoe zorg je dat binnen een circulair project alle betrokken partijen op één (circulaire) lijn zitten?
3) Hoe bepaal je welke schaal de voorkeur heeft?
4) Hoe om te gaan met bestaande fysieke situaties, gevestigde belangen, en reeds gemaakte keuzes?

Wij denken dat deze leerpunten niet alleen heel nuttig zijn voor andere gemeenten en private partijen die in de toekomst aan de ontwikkeling van een duurzame / circulaire woonwijk zullen werken, maar ook voor partijen die andere circulaire projecten van de grond proberen te krijgen. De uitdagingen op het gebied van onder meer samenwerking tussen partijen, gevestigde belangen en reeds in het verleden gemaakte keuzes die in deze casus worden besproken zijn ook op andere projecten van toepassing.
Original languageDutch
Title of host publicationCirculaire Economie: Wat? Waarom? Hoe?
Subtitle of host publicationPerspectieven van jonge wetenschappers
EditorsBram Bet, Monique de Ritter
Place of PublicationDen Haag
PublisherInstituut SMO
Pages108-128
Number of pages20
ISBN (Print)9789069622637
Publication statusPublished - 18 Nov 2016
EventCIRCULAR MINDS CONFERENCE 2016 - Erasmus Centre for Entrepreneurship, Rotterdam
Duration: 18 Nov 2016 → …
http://smo.nl/circular-minds-conference-2016/

Publication series

NameSMO Promovendi

Conference

ConferenceCIRCULAR MINDS CONFERENCE 2016
CityRotterdam
Period18/11/16 → …
Internet address

Keywords

  • circulaire economie
  • duurzame ontwikkeling
  • circular economy
  • sustainable development

Cite this