Uitbraakmanagement bij kattenziekte in dierenopvangcentra.

Translated title of the contribution: outbreak management of feline panleukopenia in animal shelters

W.J.R. van der Leij, M.B.H.M. Duijvestijn, Sonja de Voer-de Haas, Riekske Willems-Dams, Claire Laane-de Fremery, Michelle van Leeuwen

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  De verwekker van kattenziekte is een parvovirus: het feline panleukopenievirus (FPLV) dat tegenwoordig vaker feline parvo virus (FPV) wordt genoemd. vooral in katachtigen kan het FPV vermeerderen en klinische verschijnselen geven.

  Een FPV-vaccinatie geeft bescherming tegen de hoge morbiditeit en mortaliteit van deze infectieziekte, omdat het doorgaans een solide en langdurige immuniteit geeft. Hierdoor zal de verdenking van een FPV-infectie in de eerstelijns dierenartsenpraktijk niet vaak worden gesteld. Dierenartsen kunnen hierdoor ten onrechte de indruk krijgen dat kattenziekte minder vaak voorkomt.

  In dierenopvangcentra (DOC's) daarentegen vindt een concentratie plaats van katten met een onbekende vaccinatiestatus, waardoor uitbraken in het DOC mogelijk worden. In DOC's in Nederland doen zich jaarlijks meerdere gevallen, soms uitmondend in uitbraken, van kattenziekte voor.
  Translated title of the contributionoutbreak management of feline panleukopenia in animal shelters
  Original languageDutch
  Number of pages3
  JournalTijdschrift voor Diergeneeskunde
  Volume143
  Issue number10
  Publication statusPublished - 1 Oct 2018

  Keywords

  • kattenziekte, dierenopvangcentrum, uitbraakmanagement

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'outbreak management of feline panleukopenia in animal shelters'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this