Spelen met meten en meetkunde: Boek Grote Rekendag

Translated title of the contribution: Playing with measurement and geometry: Big Mathematics Day

R. Keijzer, V.H. Jonker, M.M. Wijers, F.H.J. van Galen, C.J.G. Borghouts, A.B. Buter, L. Oosterwaal, L.J. Prinsen, Marijke Spoelder, C.M. van Bavel

Research output: Other contributionOther research output

Abstract

Het idee achter ‘Spelen met meten en meetkunde’ is dat spel op alle niveaus vraagt om het verkennen van de ruimte. Dat gebeurt bijvoorbeeld door jonge kinderen die bij verstoppertje een goede verstopplek zoeken, bij het schommelen als ze zich afvragen hoe je moet bewegen om erg hoog te komen of wanneer je iemand een duwtje moet geven om het optimale ef- fect op het schommelen te hebben. Jonge kinderen rennen rond en spelen met ballen. In beide gevallen liggen vragen rond het verkennen van de ruimte voor het oprapen. Bij het spel van oudere leerlingen liggen vragen rond het greep krijgen op de ruimte ook voor de hand. Zij zijn echter beter dan jonge leerlingen in staat verklaringen te geven voor dat wat zij in hun spel tegenkomen. Denk daarbij aan het bedenken waarom een specifiek achtbaan erg snel gaat en een andere juist niet. Leerlingen bedenken dat dit te maken heeft met het hoogteverschil en met hoe stijl de afdaling is.
Translated title of the contributionPlaying with measurement and geometry: Big Mathematics Day
Original languageDutch
Typeteaching materials
Media of outputBook/Web/PDF
PublisherFreudenthal instituut
Number of pages136
Place of PublicationUtrecht
Volume11
Publication statusPublished - 17 Apr 2013

Keywords

  • mathematics education
  • primary education

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Playing with measurement and geometry: Big Mathematics Day'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this