Relatie- en gezinsproblematiek, zorgmijding en preventie tijdens en na COVID-19.

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De Coronacrisis heeft het dagelijks leven van paren en gezinnen in Nederland ingrijpend veranderd. Tijdens lock-downs zitten ongeveer twee-en-een-half miljoen Nederlandse gezinnen thuis waar werk, school en privéleven op dezelfde locatie moeten worden gecombineerd. In combinatie met toekomstonzekerheid, werkdruk en mogelijk ziekte of financiële zorgen, kan de stress thuis behoorlijk toenemen. Wat is de impact van de Coronacrisis op Nederlandse relaties en gezinnen? Samen met professionele organisaties voor relatie- en gezinstherapie (NVRG en EFT Nederland) hebben we met behulp van online vragenlijsten onderzoek gedaan naar de ervaringen van een representatieve steekproef van samenwonende en getrouwde stellen (1002 respondenten) met en zonder thuiswonende kinderen na de eerste en tijdens de tweede golf in 2020.
De resultaten laten grotendeels een beeld zien van veerkrachtige relaties en gezinnen tijdens de eerste en de tweede golf. De meerderheid rapporteert geen dan wel positieve veranderingen in relatie en gezin door de Coronacrisis. Men heeft meer tijd voor elkaar en deelt meer dingen met elkaar dan voor de crisis. Tegelijkertijd rapporteert zo’n 10% een negatieve impact en meer relatie- en gezinsproblematiek. Stress door factoren zoals werk, gezondheid, en de financiële situatie hangt consistent samen met een meer negatieve impact van de Coronacrisis, meer relatie- en gezinsproblematiek en meer verbaal partnergeweld. Dit is echter met name het geval wanneer stress gepaard gaat met weinig externe sociale steun en wanneer partners samen niet goed kunnen omgaan met stress. Aanbevolen wordt om meer aandacht te geven aan maatregelen die de sociale steun van mensen buiten het eigen huishouden versterkt en aan het verbeteren van stress-regulatie van stellen en ouders.
Het gebruik van, en de behoefte aan, hulpverlening voor relatie- en gezinsproblematiek was in deze steekproef beperkt. Ook was de geschatte effectiviteit van met name online hulpverlening lager dan wat bekend is uit wetensschappelijk effectiviteitsonderzoek. Een publiekscampagne en/of informatievoorziening over de werking van therapie verdient aanbeveling. Daarnaast zijn de wachttijden voor professionele hulp een aandachtspunt en zou kostenvergoeding professionele hulp bij relatie-en gezinsproblemen beter bereikbaar maken volgende de deelnemers.
Original languageDutch
PublisherZonMw
Publication statusPublished - 2021

Cite this