Nederlands leesonderwijs in de digitale tijd: richting, realisatie en resultaten

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

Abstract

In deze bijdrage wordt een kenschets gegeven van het NWA-project Becoming
Literate in a Digital Age. Adapting Reading Education in the Netherlands (Nederlandse naam: LeesEvolutie). Het project streeft ernaar het Nederlandse leesonderwijs voor kinderen en jongeren (4-18 jaar) structureel te verbeteren, zodat er in Nederland jonge lezers worden opgeleid die in staat zijn wat ze lezen cognitief en affectief te verwerken en voor zichzelf betekenis te geven. Lezen wordt daarmee iets wat ze helpt om te participeren en te handelen in de samenleving waarin ze opgroeien. Speciale aandacht is er in het project voor de manier waarop digitale media in het leesonderwijs zinvol en verantwoord ingezet kunnen worden, en voor de impact die digitale media hebben op het lezen door kinderen en jongeren. De bijdrage schetst niet alleen het project, maar beantwoordt ook de vraag waarom dit project nog nodig is, met alles wat we uit bestaand onderzoek al weten.
Original languageEnglish
Title of host publicationLezen in beweging
Subtitle of host publicationOntwikkelingen in leesbevordering, lees- en literatuuronderwijs, digitaal lezen en toetsing
PublisherEburon
Pages125-138
ISBN (Print)978-94-6301-493-9
Publication statusPublished - 9 Sept 2024

Bibliographical note

p. 125-138. Deze digitale publicatie is Open Access online beschikbaar via https://www.lezen.nl/wp-content/uploads/2024/09/binnenwerk_Lezen-in-beweging_digitaal.pdf

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Nederlands leesonderwijs in de digitale tijd: richting, realisatie en resultaten'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this