Nationale Dagen en nationale kernwaarden. Een onderzoek naar bezoekers van Nederlandse Bevrijdingsfestivals.

Translated title of the contribution: National days and national values. A study on visitors of Dutch Liberation Festivals.

S.J.S. de Regt, Tanja van der Lippe

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

In Nederland worden de Bevrijding en vrijheid in het algemeen jaarlijks groots gevierd met Bevrijdingsfestivals. Op basis van de literatuur over nationale dagen en gezien de programmering van deze festivals kan verwacht worden dat het bezoeken van een Bevrijdingsfestival de betrokkenheid bij het thema vrijheid vergroot. Omdit te onderzoeken zijn in 2014 op vijf Bevrijdingsfestivals vragenlijsten afgenomen. In totaal hebben meer dan 1000 bezoekers meegewerkt aan het onderzoek. Vrijheid en de Bevrijding zijn zeker thema’s waar de bezoekers bij stilstaan. Zo geeft meer dan de helft van de bezoekers aan dat zij aan de Bevrijding in 1945 denkt en meer dan 90 % van de bezoekers zegt het belangrijk te vinden stil te staan bij mensen die niet in vrijheid leven. Door middel van het vergelijken van de betrokkenheid bij vrijheid van mensen die het festival nog moesten bezoeken en mensen die reeds naar huis gingen, is echter geen bewijs gevonden voor een versterkend effect van het bezoeken van een dergelijk festival op betrokkenheid bij vrijheid. Ook bleek het bezoeken van een dergelijk festival niet meer invloed te hebben op jongeren en hoogopgeleiden.In de discussie zijn de implicaties van deze bevindingen en aanbevelingen voor vervolgonderzoek weergegeven. 

Translated title of the contributionNational days and national values. A study on visitors of Dutch Liberation Festivals.
Original languageDutch
Pages (from-to)102-119
JournalSociologos. Tijdschrift voor Sociologie
Volume36
Issue number2
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  • Bevrijdingsfestivals
  • formatieve fase
  • vrijheid
  • opleiding

Fingerprint

Dive into the research topics of 'National days and national values. A study on visitors of Dutch Liberation Festivals.'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this