Methoden voor isolatie, identificatie en gevoeligheidsbepaling van Campylobacter spp.

M.T. van Beek, W. van Pelt, L. Heres, K. Veldman, J.A. Wagenaar, W.F. Jacobs-Reitsma, D.J. Mevius, E.J. Kuijper

    Research output: Contribution to journalArticleProfessional

    Abstract

    In de afgelopen jaren werden vanuit landelijke medisch
    microbiologische laboratoria wisselende resistentiecijfers
    van Campylobacter jejuni en Campylobacter coli voor
    erytromycine gerapporteerd. Om de oorzaak hiervan te
    onderzoeken werden aanvullende onderzoeken verricht.
    Allereerst werden de resultaten van de fenotypische
    identificatie van deelnemende laboratoria vergeleken met
    moleculaire identificatie. Van de landelijke isolaten bleek
    92 procent correct fenotypisch geïdentificeerd. Vervolgens
    werd de gevoeligheidsbepaling herhaald met een microbouillonverdunningsmethode. Daaruit bleek dat er sprake
    was van een discrepantie wat betreft erytromycinegevoeligheid bij 9 procent en wat betreft ciprofloxacinegevoeligheid bij 7 procent van de isolaten. In een enquête werd
    gevraagd naar de methoden voor isolatie, identificatie en
    gevoeligheidsbepaling van campylobacters. De meeste
    laboratoria gebruikten adequate selectieve kweekmedia
    voor de isolatie van C. jejuni en C. coli. De diskdiffusiemethode werd breed toegepast als gevoeligheidsbepaling. Bij gebrek aan interpretatiecriteria varieerden de
    gebruikte afkapwaarden voor de zonediameters echter
    sterk. Hierdoor blijft het onduidelijk of de resistentiecijfers van erytromycine in campylobacters wel met de
    juiste methoden en afkapwaarden zijn vastgesteld. In
    afwachting van validatie van de diskdiffusiemethode en
    de te gebruiken interpretatiecriteria, is het gebruik van
    minimum inhiberende concentratie- (MIC-)bepalingen en
    cut-offwaarden het beste alternatief.
    Original languageDutch
    Pages (from-to)6-12
    Number of pages7
    JournalNederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie
    Volume17
    Publication statusPublished - 2009

    Keywords

    • Campylobacter spp.
    • identificatie
    • gevoeligheidsbepaling
    • erytromycine

    Cite this