Het bekoorlijk vernis van de rede: Over poetica en proza van F. Bordewijk

Translated title of the contribution: The gracious varnish of reason: F. Bordewijk's poetics and fiction

Research output: ThesisDoctoral thesis 1 (Research UU / Graduation UU)

Abstract

Ferdinand Bordewijk (1884-1965) behoort tot de grootste prozaschrijvers van de moderne Nederlandse literatuur. Vooral de gecanoniseerde romans Bint en Karakter zijn onderwerp van intensieve essayistische en wetenschappelijke reflectie. Ten onrechte is zo het beeld ontstaan van een auteur die weliswaar veel geschreven heeft -het Verzameld werk omvat dertien delen- maar die zijn positie in de letterkunde grotendeels te danken heeft aan enige vooroorlogse werken.

Het bekoorlijk vernis van de rede gaat in op een drietal hoogtepunten uit Bordewijks oeuvre die eerder niet of nauwelijks aandacht hebben gekregen. Het zijn de korte expressionistische roman Knorrende beesten uit 1933, en de twee naoorlogse publicaties waarvoor Bordewijk in 1953 de P.C. Hooftprijs ontving: de surrealistische verhalenbundel Studiën in volksstructuur (1951) en de monumentale 'realistische' roman De doopvont (1952).

Als geen andere Nederlands auteur was Bordewijk een literaire seismograaf van maatschappelijke processen die het aanzien van de twintigste eeuw ingrijpend hebben veranderd. De mechanisering van de samenleving, de veranderingen in de sociale stratificatie en de nawerking van de Tweede Wereldoorlog in een periode van wederopbouw zijn verschijnselen die Bordewijk literair heeft gedocumenteerd en becommentarieerd. In Het bekoorlijk vernis van de rede wordt Bordewijks fictie niet alleen onderworpen aan een tekstgerichte analyse. Ook zijn literatuuropvatting, de literair-historische contekst en de filosofische, sociologische en cultuurhistorische achtergrond worden beschreven.
Translated title of the contributionThe gracious varnish of reason: F. Bordewijk's poetics and fiction
Original languageDutch
QualificationDoctor of Philosophy
Awarding Institution
  • Utrecht University
Supervisors/Advisors
  • van den Akker, Wiljan, Primary supervisor
Award date15 Nov 1996
Place of PublicationGroningen
Publisher
Print ISBNs90-6554-431-3
Publication statusPublished - 15 Nov 1996

Keywords

  • Specialized histories (international relations, law)
  • Literary theory, analysis and criticism
  • Culturele activiteiten
  • Overig maatschappelijk onderzoek

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The gracious varnish of reason: F. Bordewijk's poetics and fiction'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this