Effectonderzoek naar de ouderinterventie Pittige Jaren

J. Weeland, R.R. Chhangur, D. van der Giessen, W.C.H.J. Matthys, B. Orobio De Castro, G.J. Overbeek

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Deze studie onderzoekt of de preventieve variant van de ouderinterventie Pittige Jaren (in het Engels The Incredible Years; IY) effectief is in het verminderen van externaliserende gedragsproblemen en of veronderstelde moderatoren (d.w.z., ernst van probleemgedrag bij aanvang van de interventie, geslacht kind, sociaaleconomische status, gezinssamenstelling en het aantal interventiesessies waaraan ouders deelnamen) invloed hebben op deze effectiviteit.

In een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek, bestaande uit een voormeting, nameting en follow-up, zijn er data verzameld (zowel via vragenlijsten als observaties) van 387 ouders en hun kinderen in de leeftijd van 4–8 jaar (Mleeftijd = 6,21 jaar; SD = 1,33; 55,3 % jongens).

IY leidde tot een toename van positief opvoedgedrag (zowel gerapporteerd als geobserveerd) en een afname van negatief opvoedgedrag en gedragsproblemen bij kinderen (gerapporteerd). We vonden echter geen systematisch bewijs dat de onderzochte moderatoren deze effecten beïnvloedden. Dit wijst erop dat de effecten van IY generaliseerbaar zijn naar een brede populatie in een preventieve setting.
Original languageDutch
Pages (from-to)257-281
JournalKind en adolescent
Volume39
Issue number4
DOIs
Publication statusPublished - 2018

Keywords

  • gerandomiseerde gecontroleerde trial
  • The Incredible Years/Pittige Jaren
  • moderatoren

Cite this