De vorming van het land: Geologie en geomorfologie

Translated title of the contribution: The forming of the land: Geology and geomorphology

Research output: Book/ReportBookAcademic

Abstract

Het landschap van Nederland is niet zo onveranderlijk als het lijkt. De verschillen die we tegenwoordig in het landschap waarnemen, zijn voor een belangrijk deel een erfenis uit het verleden. Dit boek toont hoe vanaf het ontstaan van de aarde plaattektonische bewegingen en grote verticale bewegingen van de aardkorst de ondergrond van Nederland hebben gevormd. Ooit lag ons land op het zuidelijk halfrond. Duizenden meters dikke lagen zand en klei zijn afgezet door rivieren en zeeën die reeds lang geleden zijn opgedroogd. Deze lagen bevatten delfstoffen als olie en gas, waaraan we een belangrijk deel van onze welvaart te danken hebben. In de ijstijden werden de contouren van het huidige Nederland
gevormd, maar pas in de laatste duizenden jaren is de basis gelegd voor het landschap zoals we dat nu kennen, onder invloed van de mens. De oudste maar ook de jongste ontstaansgeschiedenis van Nederland komen aan de orde.

De vorming van het land biedt een overzicht van de geologische en geomorfologische wordingsgeschiedenis van Nederland en omgeving. Daarnaast beschrijft het de verschillende afzettingsmilieus die voorkomen en die bepalend zijn (geweest) voor het huidige landschap. Vele illustraties in kleur verhelderen de tekst. Een uniek studieboek en een nuttig naslagwerk voor diverse disciplines.
Translated title of the contributionThe forming of the land: Geology and geomorphology
Original languageDutch
Place of PublicationUtrecht
PublisherPerspectief Uitgevers
Number of pages434
EditionHerziene 9e druk
ISBN (Print)9789491269219
Publication statusPublished - 2023

Publication series

NameBerendsen - Fysische Geografie van Nederland
PublisherPerspectief
Volume1

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The forming of the land: Geology and geomorphology'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this