AANPASSING VAN DE VOEDSELOMGEVING IS GEEN BETUTTELING MAAR VAN ESSENTIEEL BELANG VOOR HET SUCCES VAN LEEFSTIJLGENEESKUNDE

Translated title of the contribution: CHANGING THE FOOD ENVIRONMENT IS NOT PATRONIZING, BUT ESSENTIAL FOR THE SUCCESS OF LIFESTYLE MEDICINE

Maartje Poelman*, Sanne Djojosoeparto, Coosje Dijkstra, Frank van Lenthe, Emily de Vet, Carlijn Kamphuis

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorProfessional

Abstract

In de huidige Nederlandse voedselomgeving worden meer voedingsmiddelen rijk aan verzadigd vet, suiker en zout aangeboden en gepromoot dan minder bewerkte, verse voedingsmiddelen. De voedselomgeving heeft daarmee een sterke invloed op het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. Als onderdeel van de primaire preventie van overgewicht en voedingsgerelateerde chronische ziekten wordt het belang van een gezonde voedselomgeving door gezondheidswetenschappers al lange tijd onderstreept. Door de opkomst van
leefstijlgeneeskunde lijkt de aandacht voor preventie zich vooral op individuen te richten, maar ook voor het succes hiervan is een gezonde voedselomgeving van cruciaal belang. Specifieke voedingsadviezen aan individuele patiënten vragen veel zelfregulatie en terugval in oude gedragspatronen is meer regel dan uitzondering als er verder niets veranderd in de voedselomgeving. Omdat blijvende gedragsverandering ontzettend moeilijk is, is het ook voor individuele patiënten van belang dat zij hun voedingskeuzes kunnen maken in een voedselomgeving die een gezond voedingspatroon stimuleert en gemakkelijk maakt. In dit artikel wordt toegelicht waarom universele preventie, en specifiek het creëren van een gezonde voedselomgeving, essentieel is voor de afname van overgewicht en voedingsgerelateerde chronische ziekten, en voor het uiteindelijke succes van leefstijlgeneeskunde. Het wordt geïllustreerd met structurele en preventieve maatregelen die kunnen worden genomen om het voedingspatroon op populatieniveau te optimaliseren.
(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;1:34-9)
Translated title of the contributionCHANGING THE FOOD ENVIRONMENT IS NOT PATRONIZING, BUT ESSENTIAL FOR THE SUCCESS OF LIFESTYLE MEDICINE
Original languageDutch
Pages (from-to)34-39
JournalNederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde
Volume2023
Issue number1
Publication statusPublished - May 2023

Fingerprint

Dive into the research topics of 'CHANGING THE FOOD ENVIRONMENT IS NOT PATRONIZING, BUT ESSENTIAL FOR THE SUCCESS OF LIFESTYLE MEDICINE'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this