Description
Boerderij
|
2 februari 2016
|
VARKENSHOUDERIJ Ed. 101 Nr. 19
|
679 woorden
|
Uitgekiende voeding damt PRRS in |
Erik Ordelman
|
PRRS waart al 25 jaar rond in Nederland en veroorzaakt de nodige schade. Met goede voeding, hygiëne en fokkerij is winst te boeken. |
PRRS is varkensziekte nummer 1 in Nederland. De kiem veroorzaakt jaarlijks grote schade op bedrijven en wordt daarom door menig deskundige aangeduid als de grootste bedreiging voor de Nederlandse varkenshouderij. Dat is ook de mening van varkenshouder Bennie Beulink in Zelhem (Gld.). Hij is al jaren bezig om door middel van voeding de ziekte te beheersen. Onlangs organiseerde hij samen met Agri Nutrition bv een symposium over het thema PRRS en voeding. Op de bijeenkomst vertelde Beulink dat hij goede resultaten ziet met het verbeteren van de kwaliteit van het voer. Dat mengt hij zelf van CCM, gerst, Hi-Pro Soya en aanvullend mengvoer. Hij voegt extra hoogwaardig eiwit en benzoëzuur en Ca-butyraat (boterzuur) toe. Dat helpt hem de vleesvarkens minder vatbaar te maken. Dat daar veel te halen is, bevestigde dierenarts Rutger Jansen van ForFarmers. “Het schadelijkste effect is dat een varken dat een PRRS-infectie doormaakt 12 weken lang een slechtere voerconversie heeft.” Gemiddeld veroorzaakt PRRS een daling van de groei van 60 gram per dier per dag in de mestfase. Volgens Jansen is 75 procent van de Nederlandse vleesvarkens besmet met PRRS. Suiker in biest belangrijkOok professor Johanna Fink-Gremmels van Universiteit Utrecht ging in op de relatie voeding en weerstand. Ook zij ziet dat er nog flinke verbeteringen mogelijk zijn. “Om goed te kunnen functioneren, zijn goede grondstoffen en hoogwaardige eiwitten onontbeerlijk. De darmflora is het afweersysteem van de varkens.” De darmflora van een varken wordt in de eerste twee levensweken bepaald. Daarna blijft die vrijwel constant. De biest speelt een grote rol: met name de suikers in de biest sturen de ontwikkeling van de darmflora. Het toedienen van antibiotica aan jonge biggen is slecht voor de ontwikkeling. Het speenmoment is cruciaal voor de darmflora van de biggen. Het is belangrijk dat ze dan dezelfde suikers binnenkrijgen als in biest zitten en dat er voldoende hoogwaardig eiwit in het voer zit. Volgens Fink-Gremmels is hoogwaardig eiwit van dierlijke afkomst noodzakelijk voor behoud van gezonde darmen. Fink-Gremmels: “De op handen zijnde toelating van eiwitten van dierlijke herkomst over dieren heen is meer dan welkom.” PRRS-vrij levert geld op Dat het vrij worden van PRRS niet alleen interessant is voor het verbeteren van de technische resultaten op het eigen bedrijf, werd onderstreept door dierenarts en varkenshouder Gerrit Bronsvoort. Hij is actief in Oost-Duitsland. Volgens Bronsvoort vragen steeds meer Duitse vleesvarkenshouders PRRS-vrije biggen, mede door het Duitse antibioticabeleid. De Nederlandse varkenshouderij doet er daarom verstandig aan vrij te worden van PRRS.Bronsvoort snapt niet dat er in Nederland niet meer werk wordt gemaakt van vrij worden van ziektekiemen. “Sinds de ‘Wende’ is meer dan driekwart van de zeugenbedrijven in voormalig Oost-Duitsland geruimd en heeft nu een SPF-status: vrij van PRRS, mycoplasma en APP.” Dat levert enorme voordelen op, bijvoorbeeld in de vorm van een hogere toeslag op de biggen. Hij noemt de Nederlandse aanpak van omgaan met PRRS een doodlopend spoor. Weerstand is grotendeels erfelijk bepaald Met fokkerij is winst te boeken in de weerstand van varkens tegen ziektes. Volgens Henk Slaghuis, voormalig fokkerijspecialist bij Cofok, is de erfelijkheidsgraad van weerstand vele malen hoger dan die van reproductie. Dat betekent dat het fokken op weerstand makkelijker is dan op aantal levend geboren biggen. Slaghuis pleit voor het gebruik van landrassen, omdat die volgens hem een hogere genetische aanleg voor weerstand hebben dan bijvoorbeeld een York-zeug. De fokkerijman is huiverig voor SPF-bedrijven: “Een kiemvrije omgeving biedt kansen voor dieren met een lage weerstand.” Fokkerijorganisatie PIC boekt resultaten op dit vlak en verwacht over vijf jaar varkens op de markt te brengen die specifiek weerstand tegen PRRS hebben. In een proef met de Universiteit van Missouri is PIC erin geslaagd een varken te fokken dat een specifiek eiwit mist, waardoor het PRRS-virus zich niet kan verspreiden in het dier. |
Om problemen in de mesterij door PRRS te beperken worden veel biggen gevaccineerd. Duitse vleesvarkenshouders vragen tegenwoordig vaker om PRRS-vrije dieren.
Foto: Henk Riswick |
February 1, 2016
|
Period | 1 Feb 2016 |
---|
Media coverage
1
Media coverage
Title Uitgekiende voeding damt PRRS in Date 1/02/16 Persons Johanna Fink-Gremmels