Description
Resistentie bepaalt noodzaak verdere reductie antibiotica
Veehouderij 13 jun 2015
Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen
(SDa) publiceerde in mei
cijfers over het antibioticagebruik
in 2014. Dit najaar komt de SDa
met benchmarkwaarden voor het
gebruik per sector. De afname van
resistentie tegen antibiotica wordt
daarbij leidend. Een gesprek met
directeur Hetty van Beers van de SDa
en voorzitter Dick Heederik van het
expertpanel van de SDa.
Berrie Klein Swormink
Interview
De SDa constateert grote verschillen in antibioticagebruik
tussen bedrijven en het voorschrijfgedrag
van dierenartsen. Wat doet u daaraan?
Van Beers: ‘Bij bedrijven onderscheiden we een
groene, oranje en rode categorie. Bij rood is het
antibioticagebruik onacceptabel; daar zitten
we bovenop. Tot nu toe hebben we nog niets
gedaan met bedrijven in categorie oranje. Daar
moet meer druk op worden gezet.
‘Ook gaan we diepgaander kijken naar oorzaken
waarom sommige bedrijven over een lange periode
meer antibiotica gebruiken dan andere. We
hopen daar door bedrijven te vergelijken beter
de vinger achter te krijgen. De informatie die
ons dat oplevert, kan helpen bij het ondersteunen
van bedrijven om in de groene categorie
terecht te komen.’
Hoe stuurt de SDa bedrijven in de goede richting?
Van Beers: ‘We kijken of we in de toekomst meer
kunnen stimuleren. Een mogelijkheid is om
veehouders die gunstig scoren qua antibioticagebruik
vanuit hun kwaliteitssysteem minder
vaak met controles te confronteren.’
En wat doet de SDa met dierenartsen die te veel
voorschrijven?
Heederik: ‘Betrouwbare cijfers over het voorschrijfpatroon
per dierenarts zijn er nog niet
zo lang. Het vergelijken van het voorschrijfpatroon
van individuele dierenartsen met dat
van collega’s leidt tot nuttige signalen. Ook
bij dierenartsen in het actiegebied gaan we de
druk opschroeven. Het is verder aan stichting
Geborgde Dierenarts om tot actie over te gaan.’
Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil niet sleutelen
aan de doelstelling van 70 procent reductie in
2015. Wat vindt u daarvan?
Van Beers: ‘De overheidsdoelstellingen van 50
procent reductie in 2013 en 70 procent in 2015
zijn generiek. Het is de vraag of een daling naar
70 procent eind 2015 is gerealiseerd. De vraag
is ook of dat voor alle sectoren wenselijk is;
bijvoorbeeld uit de melkveehouderij worden al
zeer lage resistentieniveaus gerapporteerd.
‘De discussie met de overheid zal vooral gaan
over aanvullende maatregelen die nodig zijn
om een aanvaardbare reductie van het antibioticagebruik
te bereiken. Duidelijk moet zijn dat
we niet tegen het gebruik van antibiotica zijn.
Als een dier ziek is door een bacteriële infectie,
moet de veehouder de mogelijkheid hebben om
het dier te behandelen.’
De SDa wil van een reductie in gebruik van antibiotica
naar reductie in resistentie tegen antibiotica.
Wat betekent dat in de praktijk?
Heederik: ‘Het Centraal Veterinair Instituut
(CVI) publiceert jaarlijks cijfers over de ontwikkeling
van de resistentie tegen antibiotica. Wij
hebben de voorschrijfgegevens van antibiotica
LEI (tot 2012)/SDa over meerdere jaren gekoppeld
aan de cijfers van het CVI over de ontwikkeling
van resistentie. We zien sterke relaties
tussen gebruik en resistentie.
‘Overigens zijn we blij dat reductie van het
gebruik ook daadwerkelijk leidt tot minder resistentie.
Als dat niet zo was, dan hadden we met
ons beleid een probleem gehad.
‘We willen de komende maanden komen tot
nieuwe benchmarkwaarden per sector, waarbij
we de ontwikkeling van de resistentie als leidraad
nemen. Omdat je de mate van resistentie
tegen antibiotica niet met een simpel testje op
de boerderij kunt bepalen, blijven we werken
met benchmarkwaarden voor het gebruik van
antibiotica, maar we zorgen voor een heldere
onderbouwing.’
Hoe ver moeten veehouders nog terug met hun antibioticagebruik?
Heederik: ‘Dat is best een ingewikkelde puzzel.
Terug naar een resistentie van nul hoeft niet en
kan niet. Het doel moet zijn: een verdere reductie
van de resistentie in een realistisch tempo
met oog voor de publieke gezondheid. Voor de
komende periode geldt dat het niet kan zijn
dat we veehouders die nu scoren in het groene
gebied ineens weer met de knuppel gaan slaan.
Het is zoeken naar een werkbaar compromis.’
De melkveehouderij scoort het gunstigst voor wat
betreft resistentie tegen antibiotica. Wat betekent
dit voor de normen voor melkveehouders?
Van Beers: ‘De SDa stelt dat het antibioticagebruik
in die sector niet veel lager kan dan nu het
geval is. Overigens mag je op grond van de gunstige
cijfers voor de melkveehouderij niet concluderen
dat melkveehouders het beter doen
dan kalver-, pluimvee- en varkenshouders.
‘Melkveehouders produceren melk. Dat doen
ze met volwassen dieren. In de andere sectoren
is vlees het eindproduct. Dat gebeurt met
jonge dieren die een niet volledig ontwikkeld
immuunapparaat hebben en daardoor kwetsbaarder
zijn voor ziekteverwekkers.’
Waarom zouden andere landen hetzelfde moeten
doen als Nederland?
Heederik: ‘We bepleiten niet dat ieder land onze
aanpak moet kopiëren. Wel is het nodig om ook
in andere EU-lidstaten te komen tot een verantwoord
antibioticagebruik. Allereerst moet de
resistentieproblematiek worden aangepakt uit
oogpunt van volksgezondheid. Ook voor een
eerlijke concurrentie is het nodig dat andere
lidstaten niet onbeperkt antibiotica kunnen toepassen.
Datzelfde geldt voor het behoud van de
motivatie van veehouders en dierenartsen. Overigens
is dat ook niet het geval.
‘Toch maken we ons ook zorgen. Het aantal EUlidstaten
waar sprake is van monitoring van het
antibioticagebruik op bedrijfsniveau is namelijk
op de vingers van één hand te tellen.’
Period | 13 Jun 2015 |
---|
Media coverage
Media coverage
Title Resistentie bepaalt noodzaak verdere reductie antibiotica Date 13/06/15 Persons Dick Heederik