Media contributions
1Media contributions
Title Krant laat besmette gifeieren testen Country/Territory Netherlands Date 18/08/17 Description Krant laat besmette gifeieren testen
Ter Aar Het luizengif fipronil blijft langdurig in eieren zitten, ook als je ze weken lang laat staan. Dat blijkt uit een laboratoriumtest die deze krant liet doen met besmette fipronileieren.
De labtest werd uitgevoerd bij Ducares dat ook voor de NVWA eieren test. De test van een partij fipronileieren gebeurde op verzoek van pluimveehouder Ton Hoogeveen uit Ter Aar die 360.000 afgekeurde eieren in de opslag heeft staan. ,,Verdwijnt fipronil op termijn uit eieren; zodat je eieren van een paar weken oud gevaarloos kunt eten en niet hoeft te vernietigen’’, vroeg hij zich af. De NVWA doet volgens hem geen tests met de eieren in het stadium dat we ze gewoonlijk eten. ,,Ze testen verse eieren, terwijl een ei vóór consumptie eerst tien dagen moet besterven. Met die ’oudere’ eieren zijn geen tests gedaan.’’ We lieten de eieren testen bij het gecertificeerde laboratorium van Ducares. Vooraf vroegen we deskundigen zoals hoogleraar toxicologie Martin van den Berg (faculteit diergeneeskunde Utrecht) en toxicoloog Guillaume Counotte van de gezondheidsdienst voor dieren naar hun mening. Zij zijn er van overtuigd dat de stof niet verdwijnt. Ook manager operations van Ducares Martin van Baak had twijfels. ,,Fipronil is een vrij stabiele stof. Ik vraag me af of het afneemt.’’ Maar hij werkte graag mee. Omdat er zo weinig hercontroles worden gedaan van oudere eieren vond het lab het interessant om te onderzoeken wat het verloop van het fipronilgehalte in de tijd is. De eieren van Hoogeveen zijn eerder op 29 juli bemonsterd. Toen kwam er 0,025 milligram per kilo aan fipronil uit. Ook bij de test die we op 17 augustus lieten doen, kwam dat gehalte er uit. Fipronil verdwijnt door de stofwisseling wel uit de legkippen zelf en uit hun nieuwe eieren. In een ei dat de kippen twaalf dagen na de eerste test hadden gelegd (op 9 augustus) is het fipronilgehalte namelijk afgenomen naar 0,014 milligram per kilo. Nog steeds hoger dan de norm van 0,005.Persons Martin van den Berg