'Kans dat fipronil in eieren gezondheidsproblemen oplevert is uiterst klein'

    Press/Media: Expert Comment

    Description

    De kans dat de verhoogde waarden van het insecticide fipronil in eieren die de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld tot gezondheidsproblemen leiden is uiterst gering, ook wanneer er een jaar besmette eieren in omloop zijn geweest. Daar zijn Ivonne Rietjens, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht en Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam het over eens. De maximum toelaatbare dosis is erg voorzichtig gesteld.

    De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft de veilige dosis voor fipronil bepaald. Mensen mogen dagelijks 0,0002 milligram fipronil per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen en in één keer 0,009 milligram per kilogram, daarboven sluit de EFSA niet langer uit dat er gezondheidsrisico's ontstaan. Op basis van de waarden die de NVWA in eieren heeft gevonden wordt die norm overschreden, maar de kans dat dit ook gezondheidsproblemen oplevert is klein, aldus Rietjens, Van den Berg en Katan. De risico's vallen in het niet bij die van alledaagse zaken als zonnebanken, de uitlaatgassen van scooters en alcohol, aldus Katan.

    De hoogleraren vinden het niettemin belangrijk dat de NVWA strenge regels handhaaft. De regels dragen bij aan de voedselveiligheid, en strenge normen houden bovendien de producenten van bestrijdingsmiddelen in bedwang houden.

    Ook de toxicologen van het RIVM bevestigen dat het eten van besmette eieren geen acuut gezondheidsrisico oplevert. Daarvoor is de dosis fipronol in de eieren te laag. Wel waarschuwen ze voor de langetermijneffecten van de consumptie van eieren met fipronil. Hierover is weinig met zekerheid te zeggen omdat er onvoldoende onderzoek naar is gedaan.

    Period3 Aug 2017

    Media contributions

    1

    Media contributions

    • Title'Kans dat fipronil in eieren gezondheidsproblemen oplevert is uiterst klein'
      Country/TerritoryNetherlands
      Date3/08/17
      DescriptionDe kans dat de verhoogde waarden van het insecticide fipronil in eieren die de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld tot gezondheidsproblemen leiden is uiterst gering, ook wanneer er een jaar besmette eieren in omloop zijn geweest. Daar zijn Ivonne Rietjens, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht en Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam het over eens. De maximum toelaatbare dosis is erg voorzichtig gesteld.

      De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft de veilige dosis voor fipronil bepaald. Mensen mogen dagelijks 0,0002 milligram fipronil per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen en in één keer 0,009 milligram per kilogram, daarboven sluit de EFSA niet langer uit dat er gezondheidsrisico's ontstaan. Op basis van de waarden die de NVWA in eieren heeft gevonden wordt die norm overschreden, maar de kans dat dit ook gezondheidsproblemen oplevert is klein, aldus Rietjens, Van den Berg en Katan. De risico's vallen in het niet bij die van alledaagse zaken als zonnebanken, de uitlaatgassen van scooters en alcohol, aldus Katan.

      De hoogleraren vinden het niettemin belangrijk dat de NVWA strenge regels handhaaft. De regels dragen bij aan de voedselveiligheid, en strenge normen houden bovendien de producenten van bestrijdingsmiddelen in bedwang houden.

      Ook de toxicologen van het RIVM bevestigen dat het eten van besmette eieren geen acuut gezondheidsrisico oplevert. Daarvoor is de dosis fipronol in de eieren te laag. Wel waarschuwen ze voor de langetermijneffecten van de consumptie van eieren met fipronil. Hierover is weinig met zekerheid te zeggen omdat er onvoldoende onderzoek naar is gedaan.
      PersonsMartin van den Berg