'Fipronil-ophef is pure chemofobie'

  • F. van Knapen

    Press/Media: Expert Comment

    Description

    De ophef rond fipronil in eieren is pure chemofobie. Een voorbeeld van de draconische maatregelen die worden genomen als er zaken spelen met chemische stoffen." Dat zegt Frans van Knapen, emeritus hoogleraar Levensmiddelenhygiëne en Veterinaire Volksgezondheid aan de Faculteit der Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

    "Zodra we te maken krijgen met chemische stoffen komen er draconische maatregelen. Elke stof is potentieel schadelijk, het gaat om de dosis. Neem keukenzout. Als je daar een kopje mee vult en de inhoud opeet ga je dood. Je kan nog wat proberen met infusen, maar zo’n hoeveelheid kan je lichaam in principe niet kwijt. Dan droog je onherroepelijk uit. Toch staat keukenzout niet achter slot en grendel. Fipronil is een stof die niet in levensmiddelen voor mag komen, dus moeten de eieren worden vernietigd en verantwoordelijken gestraft", zegt Van Knapen.

    "Maar word je er ziek van? Nee, niet in deze doseringen." Juist daarom is Van Knapen verbolgen over de uitspraken van Freek van Zoeren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Hij jaagt zo even een hele sector over de kling. Het gaat er niet meer om of een product écht schadelijk is, het gaat om de associatie. We lopen achter hypes aan."

     

    Period15 Aug 2017

    Media contributions

    1

    Media contributions

    • Title'Fipronil-ophef is pure chemofobie'
      Country/TerritoryNetherlands
      Date15/08/17
      DescriptionDe ophef rond fipronil in eieren is pure chemofobie. Een voorbeeld van de draconische maatregelen die worden genomen als er zaken spelen met chemische stoffen." Dat zegt Frans van Knapen, emeritus hoogleraar Levensmiddelenhygiëne en Veterinaire Volksgezondheid aan de Faculteit der Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

      "Zodra we te maken krijgen met chemische stoffen komen er draconische maatregelen. Elke stof is potentieel schadelijk, het gaat om de dosis. Neem keukenzout. Als je daar een kopje mee vult en de inhoud opeet ga je dood. Je kan nog wat proberen met infusen, maar zo’n hoeveelheid kan je lichaam in principe niet kwijt. Dan droog je onherroepelijk uit. Toch staat keukenzout niet achter slot en grendel. Fipronil is een stof die niet in levensmiddelen voor mag komen, dus moeten de eieren worden vernietigd en verantwoordelijken gestraft", zegt Van Knapen.

      "Maar word je er ziek van? Nee, niet in deze doseringen." Juist daarom is Van Knapen verbolgen over de uitspraken van Freek van Zoeren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Hij jaagt zo even een hele sector over de kling. Het gaat er niet meer om of een product écht schadelijk is, het gaat om de associatie. We lopen achter hypes aan."

      URLhttps://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=194352
      PersonsF. van Knapen