Media contributions
1Media contributions
Title Concept op basis van bacteriën dringt fijnstof- en ammoniakemmissie in veehouderijstal terug Country/Territory Netherlands Date 14/03/18 Description De provincies Overijssel en Gelderland steunen een proef met het concept Microbalans om de emissie van ammoniak en fijnstof van varkens- en pluimveebedrijven fors te verminderen. Het betreft een continu stalreinigingsconcept op basis van microbiële reinigingsmiddelen voor de veehouderij. Microbalans is ontwikkeld door Animal Life Plus uit Bergentheim; een joint venture van de producent van reinigingsmiddelen Militex uit IJmuiden en diverse anders stakeholders in de agrarische sector. Het concept is een jaar uitgeprobeerd op een varkensbedrijf in Bruchterveld. Daar werd de emissie van ammoniak fors lager. Ook verdween veel stof uit de stal. De provincie Overijssel stelt bijna 400.000 euro subsidie beschikbaar vanuit het duurzame Agro&foodprogramma om het concept uitgebreid te testen op vier bedrijven in het Salland. Er is ook geld beschikbaar van de provincie Gelderland voor onderzoek bij enkele Gelderse bedrijven. Doel is wetenschappelijk te bepalen of het systeem voldoet aan de certificatie-eisen van de Regeling Ammoniak en Veehouderij en de Groenlabel stal. De studies worden de komende 3 jaar uitgevoerd in samenwerking met onderwijs- en onderzoeksinstellingen. De joint venture Animal Life Plus wordt geadviseerd door prof. dr. Johanna Fink-Gremmels, emeritus hoogleraar aan de faculteit diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Zij geeft aan erg veel te verwachten van het initiatief. "Ik heb de stallen gezien en ik ken het concept goed en ik help mee met het ontwikkelen zodat we het breder kunnen uitrollen. We kunnen er heel veel mee bereiken. Het is echt een vernieuwing in de stal voor het stalklimaat en diergezondheid. Ik ben er heel erg positief over." "Het zijn bacteriën die het werk doen, vertelt Fred Homburg van Militex. Het betreft een natuurlijk proces. De producten staan ook op de lijst van 'veilige' bacteriën van de European Food and Safety Authority. Er zijn andere ondernemers die hiermee aan de slag zijn gegaan, maar wij hebben ontdekt hoe je de bacteriën stabiel krijgt en houdt zodat de werkzaamheid gegarandeerd is. Er zit zo'n 15 jaar ontwikkeltijd in." Persons Johanna Fink-Gremmels