Description
Workshop ‘Water(schap) en bodem sturend voor stedelijke gebiedsontwikkeling?’Op veel locaties zijn de grenzen van het water- en bodemsysteem bereikt en op bepaalde locaties al overschreden: natuurgebieden verdrogen, overstromings- en wateroverlastrisico’s nemen toe, de veenbodems dalen en stoten CO2 uit, de water- en bodemkwaliteit staan onderdruk. Door de verwachte klimaatverandering zullen “water- en bodemsystemen” alleen maar meer onder druk komen te staan. In het coalitieakkoord is dan ook afgesproken dat water en bodem sturend (hierna: WBS) worden voor de ruimtelijke planvorming. Binnenkort verschijnt er een kamerbrief van de regering waarin “water en bodem sturend” nader wordt uitgewerkt en structurerende keuzes ten aanzien daarvan worden geschetst. Gelet op de urgentie en omvang van de water- en bodemproblematiek, is de verwachting dat het ambitieniveau van “water en bodem sturend” hoog zal zijn. Die ambities zullen uiteindelijk vooral regionaal en lokaal moeten worden waargemaakt.
Ook voor de provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen en gemeenten zijn opgaven voor water en bodem groot. Daarbij komt dat de druk op de ruimte vanwege concurrerende belangen en opgaven groot is, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, stikstof, landbouwtransitie, bedrijvigheid, natuur, drinkwaterwinning, etc. Die druk op de ruimte zal nog verder toenemen vanwege de omvangrijke woningbouwopgave voor de Provincie Noord-Brabant. De vraag is dan ook hoe de structurerende keuzes ten aanzien van WBS uit de kamerbrief doorwerken naar de ruimtelijke besluitvorming ten aanzien van de realisering van deze woningbouwopgave en welke rol de waterschappen daarbij kunnen spelen. Deze vraag staat in deze workshop centraal.
Samen met de Brabantse waterschappers willen onderzoekers van de UU op zoek gaan naar juridische mogelijkheden die de waterschappen zelf hebben om water en bodem door te laten werken naar de ruimtelijke besluitvorming. Daarnaast willen we tijdens de workshop verkennen hoe de waterschappen de andere betrokken overheden (gemeenten, provincie en Rijk) op hun verantwoordelijkheden voor de doorwerking van water en bodem naar ruimtelijke besluitvorming (zouden) kunnen aanspreken en in hoeverre de structurerende keuzes in de kamerbrief daarvoor (extra) handvatten bieden.
De kamerbrief zal zorgen voor hernieuwde aandacht voor de doorwerking van water en bodem naar de ruimtelijke besluitvorming, onder meer ook bij gemeenten, provincies en Rijk. Dat is een kans voor de waterschappen om het waterbelang sterker te laten doorwerken in de ruimtelijke besluitvorming. In deze workshop willen we verkennen hoe de Noord-Brabantse waterschappen dat zouden kunnen doen.
Period | 5 Dec 2022 |
---|---|
Event type | Workshop |
Location | BoxtelShow on map |
Degree of Recognition | Regional |
Keywords
- Water
- bodem
- sturend
- kamerbrief
- ruimtelijke ordening
- waterbeheer
- waterschap