Meertaligheid in STEM-educatie op de basisschool

Activity: Talk or presentationPoster/paper presentationAcademic

Description

Meertalige kinderen verdelen hun kennis over verschillende talen. Als er op school slechts één taal (bijvoorbeeld Nederlands) wordt gebruikt, dan kan het kind de kennis die hij/zij heeft opgedaan in de thuistaal niet altijd aanspreken. Dit zorgt ervoor dat meedoen in de klas minder vanzelfsprekend is, dat kinderen zich buitengesloten voelen, en dat schoolprestaties achterblijven.
Het PhD-onderzoek dat ik presenteer is onderdeel van het project Multilingual Voices in STEM-education (‘Multi-STEM’), een samenwerking van Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en iPabo Amsterdam. Dit project onderzoekt mogelijkheden van meertalig onderwijs binnen de disciplines rekenen-wiskunde en wetenschap & techniek. Binnen Multi-STEM wordt met een groot aantal maatschappelijke partners samengewerkt volgens de methode van ontwerpgericht implementatieonderzoek. Dit is een cyclisch methodologisch kader waarin systematisch veranderingen worden toegepast in de praktijk samen met praktijkpartners. Het project heeft als doel dat gebruik van de thuistaal op school (pedagogical translanguaging [1]) bijdraagt aan welzijn en prestaties op school, en dat een kind “grenzen” tussen verschillende leercontexten, zoals school en thuis, beter kan oversteken (boundary crossing [2]).
Het onderzoek is in de opstartfase. In deze posterpresentatie bespreek ik verschillende voorbeelden van meertalige strategieën die ik in mijn PhD project ga onderzoeken, zoals het expliciteren van een meertalige norm en het samenwerken in taalgroepjes.
Period25 Mar 2022
Event titleAnéla studiedag: van groep 1 tot universiteit: de rol van taalvaardigheid
Event typeConference
LocationAmsterdam, NetherlandsShow on map

Keywords

  • STEM
  • education
  • multilingualism
  • translanguaging
  • design based research
  • educational design research